preskoči na sadržaj

Osnovna škola Benkovac

Login
Tražilica
POPIS UDŽBENIKA

Popis udžbenika za šk. god.

2018./2019.

 

 

 

ZAKONI I PRAVILNICI

 ZAKONI

PRAVILNICI

Izvor: www.azoo.hr

VREMENIK ISPITA

     

Povijest

Početkom šestog desetljeća 19.stoljeća na području Ravnih kotara i Bukovice počelo se raditi na otvaranju osnovnih škola. U Benkovcu je osnovana Muška osnovna škola 1860. godine i to je bila jedina osnovna škola u Benkovačkoj općini sve do 1868. godine kad je osnovan benkovački školski kotar koji je obuhvaćao još obrovačku i kistanjsku općinu.

Nakon formiranja kotareva donesen je državni zakon ( 25.5.1868.) po kojem su osnovne škole predane na upravu građanskim vlastima. Godinu dana kasnije 14.5.1869. donesen je zakon o osnovnom školstvu pa je u mnogome modernizirano osnovno školstvo. Uvodi se šestogodišnja osnovna škola, formira se Mjesno školsko vijeće. Među članovima školskog vijeća određivao se jedan član koji je imao dužnost „mjesnog školskog nadzornika“.

Školske godine 1875./76. u Benkovcu 34 učenika pohađa školu, a učitelj je Andrija Pelicarić. Nadzornik osnovnih škola u benkovačkom školskom kotaru bio je Josip Škarpa, učitelj Vježbaonice u Zadru.

 

Tridesetih godina 20. stoljeća u Benkovcu je bila osnovana Mješovita građanska škola, koja je imala trgovačko usmjerenje. Građansku školu u Benkovcu završavala su djeca imućnijih mještana, obrtnika i nižeg činovništva.

 

Za vrijeme II. svjetskog rata nije bilo moguće organizirati rad osnovnih škola.Nakon oslobođenja, Benkovac i njegov kraj doživljava preporod u školstvu i prosvjetnom radu. Osnovne škole su osmorazredne, a većina djece ih pohađa.

 

Kroz dugu povijest škola je često mijenjala naziv. Odlukom Općine Benkovac od 1962. god. nosi naziv OŠ „ Petar Zečević“, a u svom sastavu ima 8 područnih škola: Lisičić, Popović, Karin Donji, Kula Atlagić, Podlug, Perušić, Buković i Kožlovac.

Školska zgrada, u kojoj se i danas odvija nastava, sagrađena je 1971. godine. Povećanjem broja učenika nova zgrada ne zadovoljava potrebe rada škole pa je 1991. god. sagrađena još jedna zgrada namijenjena učenicima nižih razreda.

U Domovinskom ratu stanovništvo je prognano, školske zgrade devastirane. Učenici i učitelji uključili su se u nastavni proces po školama diljem Zadarske županije.

 

Nakon oslobođenja Benkovca stanovništvo se vraća iz progonstva. 

14. rujna.1995. godine održana je prva sjednica Učiteljskog vijeća-nastavnika povratnika. Zbog nemogućnosti rada u zgradi Osnovne škole, donesena je odluka da se nastava organizira u zgradi Srednje škole kneza Branimira.

18.rujna 1995. godine izvršeno je svečano otvaranje nastavne godine 1995./96. Svečanom otvaranju bili su nazočni monsinjor nadbiskup Ivan Prenđa, pročelnik Županijskog ureda za prosvjetu prof. Miljenko Marinović, te učenici i nastavnici Oš Petra Preradovića iz Zadra koji su izveli kulturno-umjetnički program. Školska godina 1995./96. započela je radom sa 148 učenika raspoređenih u 9 razrednih odjela i to 5 odjela nižih razreda i 4 odjela viših razreda.

Na temelju odluke Trgovačkog suda u Splitu od 8. veljače 1996. godine škola mijenja ime i zove se Osnovna škola Benkovac-Benkovac.

 
preskoči na navigaciju