preskoči na sadržaj

Osnovna škola Benkovac

Login
Tražilica
POPIS UDŽBENIKA

Popis udžbenika za šk. god.

2018./2019.

 

 

 

ZAKONI I PRAVILNICI

 ZAKONI

PRAVILNICI

Izvor: www.azoo.hr

VREMENIK ISPITA

     

vijesti
Dan kruha - dan zahvalnosti (16.10.2018.)
Kristina Peraić / datum: 9. 11. 2018. 12:43

Kao i prijašnjih godina, dana 16.10.2018. naša je škola obilježila Dan kruha – dan zahvalnosti na žitnim plodovima. Za vrijeme velikog odmora školu je posjetio don Anđelko iz župe Male Gospe i blagoslovio proizvode koje su učenici zajedno sa svojim mamama i bakama pripremili i donijeli u školu.

                  Ova lijepa tradicija održava se u našoj školi već dugi niz godina, a Svjetski dan kruha utemeljen je 1945. godine od strane UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu s ciljem iskorijenjenja gladi u svijetu.

 

                                                                                              Lea Lacković, 8.d


[OPŠIRNIJE]



DJEVOJKA KOJA SVE STIŽE
Kristina Peraić / datum: 26. 6. 2018. 12:36

         Porazgovarali smo s Mateom Čerinom, uspješnom atletičarkom, trostrukom prvakinjom Hrvatske i našom učenicom generacije i postavili joj nekoliko pitanja da bismo pokušali otkriti kako s tolikom lakoćom uspjeva postići sve. Na razgovor u školskoj knjižnici došla je nasmijana iako smo je prekinule u trenutcima dok je sa svojim 8.a birala natpis za razredne majice...


[OPŠIRNIJE]



POSJET RADIO BENKOVCU
Kristina Peraić / datum: 4. 6. 2018. 10:13

 

 

U četvrtak, 19.travnja, posjetio sam kao učenik 7.d razreda OŠ BENKOVAC Radio postaju Benkovac u okviru predmeta Hrvatski jezik, područje Medijska kultura. Upoznao sam se s proizvodnjom i odašiljanjem radijskog programa programskim sadržajima, načinom rada, brojem djelatnika, novinarskim vrstama i dr. Moji sugovornici bili su voditelji programa MIHOVIL MIJO BRKIĆ i ton- majstor PERICA DUGONJIĆ. Postavio sam mnogo pitanja, a ovo su neka od zanimljivijih.


[OPŠIRNIJE]



Čudo u Perušiću
ANICA MARINOVIĆ / datum: 9. 5. 2016. 08:07

Naše su pretke u ne tako davnoj prošlosti hranile krave dajući im mlijeko, sir, jogurt, maslac i meso. Danas, nažalost, nas hrane trgovački centri. U prošlosti je zdrava hrana bila gotovo besplatna, krava je trebala samo hranu i njegu. Hrana koju danas mi jedemo je skupa i nezdrava. Zbog toga je pravo čudo da se u Perušiću 14. travnja otelila krava u obitelji Ljutić. Mama krava na svijet je donijela zdravo tele bez ikakvih poteškoća i bez pomoći veterinara. Radosna je to vijest za sve nas koji volimo životinje, a ponajviše za obitelj Ljutić kojoj je zagarantirana besplatna i zdrava hrana u budućnosti.

Ivan Ćurković, 5.e

Mentor: Marinko Karamarko


[OPŠIRNIJE]



Intervju
ANICA MARINOVIĆ / datum: 25. 2. 2016. 09:20

Pri izboru neke osobe za intervju novinari moraju imati u vidu da se intervjuirana osoba bavi nekim važnim poslom ili da u najmanju ruku bude po nečem posebna. Naš izbor koga u našoj školi intervjuirati je bio lak. Zamolili smo za intervju ravnatelja naše škole prof. Tonćija Kumana, zato što se on zbilja bavi važnim poslom a profesori su nam rekli da je i vrlo duhovit.

Intervju pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]



Uspješan nastup naših nogometaša
ANICA MARINOVIĆ / datum: 12. 2. 2016. 13:05

Koliko god neko nogometno natjecanje bilo malo ono uvijek privlači brojnu publiku.

Tako je bilo i 10. veljače 2016. u dvorani OŠ Benkovac. U organizaciji Županijskog saveza školskih športskih klubova organiziran je turnir u malom nogometu, skupina C-izvan gradsko natjecanje.

Rezultati pod opširnije


[OPŠIRNIJE]



Advent u Benkovcu!
ANICA MARINOVIĆ / datum: 18. 12. 2015. 13:22

 

 

 

    

 

 

 

Po uzoru na druge gradove naš grad je ove godine organizirao Advent u Benkovcu.

Događanja su počela 11. prosinca, a sve je završilo 13. prosinca. Započelo je koncertom zadarske skupine SMF, mišljenja smo da se to ne uklapa u adventsko vrijeme, čak što više moglo bi se reći „Bože sačuvaj“. Taj dan su pale i kobasice. Sutradan 12. prosinca u jutarnjim satima na Šetalištu kneza Branimira održala se degustacija domaće hrane i pića. U popodnevnim satima održana je Međužupanijska smotra folklora „Benkovac u susret Božiću“, a posebni gosti su bili Tamburaški sastav „Kadenca“. Atmosfera je bila vesela, roštilj, čvarci, pjesma i ples. Zadnjeg dana sajma uz degustaciju hrane i pića organizirana je prodaja Božićnih dekoracija na 13 štandova. Iz ponude izdvajamo: čestitke, magnete, ukrasne svijeće, kekse, pšenicu itd.. Na sajmu su nastupile brojene udruge iz Benkovca i okolice. Najmlađe među njima bile su djevojčice iz Zavičajne udruge Hraštević. Posjetila nas je i Sveta Lucija koja je djeci dijelila poklone.

Organizatori zaslužuju svaku pohvalu. Nadamo se da će ovo postati tradicija i da će dogodine biti još i ljepše.

Novinarska skupina:

Lea Lacković

Daria Habenšus

Maja Šižgora

Ludosti sprječavao Marinko Karamarko

Fotografije preuzeli, izvor: www.benkovac.hr


[OPŠIRNIJE]



Predavanje "Domovinski rat"
ANICA MARINOVIĆ / datum: 26. 5. 2014. 09:44

U Gradskoj knjižnici Benkovac ( 21.5.2014.) održano je predavanje Udruge veterana Vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije. Predavanje je održano na temu „Domovinski rat“ s ciljem širenja svijesti, istine i važnosti Domovinskog rata učenicima od 5. do 8. razreda OŠ Benkovac. U sklopu nastave povijesti, drugu godinu za redom, profesorice povijesti Željka Šimunić i Marina Čačić uvrstile su ovo poučno predavanje u nastavni kurikulum. Ovogodišnjem zanimljivom predavanju doprinijela je i bolja 3D oprema prezentacija. 


[OPŠIRNIJE]



Susret s književnicom Sanjom Pilić
ANICA MARINOVIĆ / datum: 15. 5. 2014. 09:09

 

U organizaciji OŠ Benkovac i Gradske knjižnice Benkovac, 7.svibnja 2014. godine u Gradskoj knjižnici Benkovac održan je susret s književnicom. Učenici petih razredi OŠ Benkovac imali su posebnu priliku pobliže upoznati književnicu Sanju Pilić


[OPŠIRNIJE]



Neandertalci – najstariji stanovnici benkovačkog kraja
ANICA MARINOVIĆ / datum: 6. 12. 2013. 08:11

           U sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost Kasni misterijen na istočnom Jadranu - temelj za razumijevanje identiteta kasnih neandertalaca i njihovog nestanka, povodom obilježavanja Dana Arheološkog muzeja Zadar i Dana grada Zadra, za učenike petih razreda, održana je radionica (22.11.2013.) u školskoj knjižnici.

        


[OPŠIRNIJE]



Predavanje: Domovinski rat
ANICA MARINOVIĆ / datum: 27. 5. 2013. 12:24

Karla Tepša,7.c  i Natali Joković, 7.c

Predavanje: Domovinski rat


[OPŠIRNIJE]




[OPŠIRNIJE]



SMOTRA TRADICIJSKE BAŠTINE U OŠ BENKOVAC
ANICA MARINOVIĆ / datum: 7. 5. 2013. 07:49

Natali Joković, 7.c - SMOTRA


[OPŠIRNIJE]



Reci NE!
ANICA MARINOVIĆ / datum: 3. 4. 2013. 11:16

 Reci NE iskorištavanju djece!

U sklopu dodatne nastave iz povijesti te pod mentorstvom profesorice povijesti Željke Šimunić učenici 7.c razreda ( Natali Joković, Marijo Joković, Ante Ušljebrka i Karla Tepša) izradili su plakat na temu „Reci ne iskorištavanju djece“. Izradom plakata željeli su potaknuti učenike da uvide kako se iskorištavaju djeca diljem svijeta. Učenica Natali Joković napisala je članak „Znamo li koliko smo zapravo sretni?“, Marijo Joković učenik 7.c napisao je pjesmu „Djeca robovskog rada“.


[OPŠIRNIJE]



USKRS
ANICA MARINOVIĆ / datum: 20. 3. 2013. 10:50

Uskrs je najveći i najvažniji kršćanski blagdan kojim se slavi uskrsnuće Isusa Krista. Blagdan je svjetlosti, mira, nade, ljubavi i života.

Dan na koji se slavi blagdan Uskrsnuća računa se 40 dana od Pepelnice, a vrijeme koje prolazi se naziva Korizmom. Korizma je u zapadnom kršćanstvu zapravo priprema za Uskrs molitvom, postom, slušanjem i čitanjem Božje riječi te dobrim djelima.

Plakat izradile učenice 8.b.: Ivana Marić, Antonia Brzoja, Nikolina Zrilić

 

 


[OPŠIRNIJE]



Međunarodni dan materinskog jezika
ANICA MARINOVIĆ / datum: 25. 2. 2013. 09:58

Radionica: Dan materinskog jezika 

Svjestan njegove važnosti, UNESCO je 1999. godine donio odluku da će se svake godine 21. veljače obilježavati Međunarodni dan materinskog jezika.

 Tom prigodom 19. veljače 2013. učenici 5.b razreda imali su radionicu u školskoj knjižnici. Naša knjižničarka ispričala je nešto o tom danu te razlozima njegova obilježavanja. Učenici su potom poslušali nekoliko pjesama bivše učenice naše škole, Lucije Justić, iz njezine zbirke pjesama Ja san dite kamena


[OPŠIRNIJE]



LUTKARSKA PREDSTAVA "VELIKO PUTOVANJE MALOGA PUŽA"
ANICA MARINOVIĆ / datum: 13. 2. 2013. 12:23

 

PRODUKCIJA Z - KAZALIŠTE ZEBRA uprizorila nam je lutkarsku predstavu Veliko putovanje maloga puža

 

     Dana 11. veljače 2013. godine, s početkom u 11:30 h, u našoj je školi, za sve učenike nižih razreda, održana lutkarska predstava Veliko putovanje maloga puža.

    


[OPŠIRNIJE]



Kazališni studio-"All the World's a Stage"
ANICA MARINOVIĆ / datum: 4. 12. 2012. 11:57

 

U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac u organizaciji Osnovne škole Benkovac i Gradske knjižnice Benkovac gostovao je Kazališni studio iz Dubrovnika s ciljem približavanja Williama Shakespeara, njegovog kazališta i vremena u kojem je živio učenicima sedmih i osmih razreda.

 


[OPŠIRNIJE]



Školski novinari razgovarali su sa Brankom Primorac
ANICA MARINOVIĆ / datum: 4. 12. 2012. 08:04

 

Susret s Brankom Primorac

        U petak 6.11.2012. u Gradskoj knjižnici Benkovac po drugi put nas je posjetila književnica Branka Primorac, autorica lektirnih naslova Maturalac i Ljubavne zgode mačka Joje . Nekoliko sati provedeno s njom bilo je jako zanimljivo i poučno. Opisala nam je svoje knjige, rekla ponešto o svome životu i uvela nas u svijet novinarstva podijelivši još i nekoliko  korisnih savjeta za mlade novinare. 


[OPŠIRNIJE]



RSS


ANKETA

VALENTINOVO 2015.

 

KOMPJUTORSKE IGRE

VALETNINOVO

FACEBOOK ANKETA

NOVINARSKI KUTAK
Dan kruha - dan zahvalnosti (16.10.2018.)
Kristina Peraić / datum: 9. 11. 2018. 12:43

Kao i prijašnjih godina, dana 16.10.2018. naša je škola obilježila Dan kruha – dan zahvalnosti na žitnim plodovima. Za vrijeme velikog odmora školu je posjetio don Anđelko iz župe Male Gospe i blagoslovio proizvode koje su učenici zajedno sa svojim mamama i bakama pripremili i donijeli u školu.

                  Ova lijepa tradicija održava se u našoj školi već dugi niz godina, a Svjetski dan kruha utemeljen je 1945. godine od strane UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu s ciljem iskorijenjenja gladi u svijetu.

 

                                                                                              Lea Lacković, 8.d


[OPŠIRNIJE]



DJEVOJKA KOJA SVE STIŽE
Kristina Peraić / datum: 26. 6. 2018. 12:36

         Porazgovarali smo s Mateom Čerinom, uspješnom atletičarkom, trostrukom prvakinjom Hrvatske i našom učenicom generacije i postavili joj nekoliko pitanja da bismo pokušali otkriti kako s tolikom lakoćom uspjeva postići sve. Na razgovor u školskoj knjižnici došla je nasmijana iako smo je prekinule u trenutcima dok je sa svojim 8.a birala natpis za razredne majice...


[OPŠIRNIJE]



POSJET RADIO BENKOVCU
Kristina Peraić / datum: 4. 6. 2018. 10:13

 

 

U četvrtak, 19.travnja, posjetio sam kao učenik 7.d razreda OŠ BENKOVAC Radio postaju Benkovac u okviru predmeta Hrvatski jezik, područje Medijska kultura. Upoznao sam se s proizvodnjom i odašiljanjem radijskog programa programskim sadržajima, načinom rada, brojem djelatnika, novinarskim vrstama i dr. Moji sugovornici bili su voditelji programa MIHOVIL MIJO BRKIĆ i ton- majstor PERICA DUGONJIĆ. Postavio sam mnogo pitanja, a ovo su neka od zanimljivijih.


[OPŠIRNIJE]



Čudo u Perušiću
ANICA MARINOVIĆ / datum: 9. 5. 2016. 08:07

Naše su pretke u ne tako davnoj prošlosti hranile krave dajući im mlijeko, sir, jogurt, maslac i meso. Danas, nažalost, nas hrane trgovački centri. U prošlosti je zdrava hrana bila gotovo besplatna, krava je trebala samo hranu i njegu. Hrana koju danas mi jedemo je skupa i nezdrava. Zbog toga je pravo čudo da se u Perušiću 14. travnja otelila krava u obitelji Ljutić. Mama krava na svijet je donijela zdravo tele bez ikakvih poteškoća i bez pomoći veterinara. Radosna je to vijest za sve nas koji volimo životinje, a ponajviše za obitelj Ljutić kojoj je zagarantirana besplatna i zdrava hrana u budućnosti.

Ivan Ćurković, 5.e

Mentor: Marinko Karamarko


[OPŠIRNIJE]



Intervju
ANICA MARINOVIĆ / datum: 25. 2. 2016. 09:20

Pri izboru neke osobe za intervju novinari moraju imati u vidu da se intervjuirana osoba bavi nekim važnim poslom ili da u najmanju ruku bude po nečem posebna. Naš izbor koga u našoj školi intervjuirati je bio lak. Zamolili smo za intervju ravnatelja naše škole prof. Tonćija Kumana, zato što se on zbilja bavi važnim poslom a profesori su nam rekli da je i vrlo duhovit.

Intervju pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]



Uspješan nastup naših nogometaša
ANICA MARINOVIĆ / datum: 12. 2. 2016. 13:05

Koliko god neko nogometno natjecanje bilo malo ono uvijek privlači brojnu publiku.

Tako je bilo i 10. veljače 2016. u dvorani OŠ Benkovac. U organizaciji Županijskog saveza školskih športskih klubova organiziran je turnir u malom nogometu, skupina C-izvan gradsko natjecanje.

Rezultati pod opširnije


[OPŠIRNIJE]



Advent u Benkovcu!
ANICA MARINOVIĆ / datum: 18. 12. 2015. 13:22

 

 

 

    

 

 

 

Po uzoru na druge gradove naš grad je ove godine organizirao Advent u Benkovcu.

Događanja su počela 11. prosinca, a sve je završilo 13. prosinca. Započelo je koncertom zadarske skupine SMF, mišljenja smo da se to ne uklapa u adventsko vrijeme, čak što više moglo bi se reći „Bože sačuvaj“. Taj dan su pale i kobasice. Sutradan 12. prosinca u jutarnjim satima na Šetalištu kneza Branimira održala se degustacija domaće hrane i pića. U popodnevnim satima održana je Međužupanijska smotra folklora „Benkovac u susret Božiću“, a posebni gosti su bili Tamburaški sastav „Kadenca“. Atmosfera je bila vesela, roštilj, čvarci, pjesma i ples. Zadnjeg dana sajma uz degustaciju hrane i pića organizirana je prodaja Božićnih dekoracija na 13 štandova. Iz ponude izdvajamo: čestitke, magnete, ukrasne svijeće, kekse, pšenicu itd.. Na sajmu su nastupile brojene udruge iz Benkovca i okolice. Najmlađe među njima bile su djevojčice iz Zavičajne udruge Hraštević. Posjetila nas je i Sveta Lucija koja je djeci dijelila poklone.

Organizatori zaslužuju svaku pohvalu. Nadamo se da će ovo postati tradicija i da će dogodine biti još i ljepše.

Novinarska skupina:

Lea Lacković

Daria Habenšus

Maja Šižgora

Ludosti sprječavao Marinko Karamarko

Fotografije preuzeli, izvor: www.benkovac.hr


[OPŠIRNIJE]



Predavanje "Domovinski rat"
ANICA MARINOVIĆ / datum: 26. 5. 2014. 09:44

U Gradskoj knjižnici Benkovac ( 21.5.2014.) održano je predavanje Udruge veterana Vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije. Predavanje je održano na temu „Domovinski rat“ s ciljem širenja svijesti, istine i važnosti Domovinskog rata učenicima od 5. do 8. razreda OŠ Benkovac. U sklopu nastave povijesti, drugu godinu za redom, profesorice povijesti Željka Šimunić i Marina Čačić uvrstile su ovo poučno predavanje u nastavni kurikulum. Ovogodišnjem zanimljivom predavanju doprinijela je i bolja 3D oprema prezentacija. 


[OPŠIRNIJE]



Susret s književnicom Sanjom Pilić
ANICA MARINOVIĆ / datum: 15. 5. 2014. 09:09

 

U organizaciji OŠ Benkovac i Gradske knjižnice Benkovac, 7.svibnja 2014. godine u Gradskoj knjižnici Benkovac održan je susret s književnicom. Učenici petih razredi OŠ Benkovac imali su posebnu priliku pobliže upoznati književnicu Sanju Pilić


[OPŠIRNIJE]



Neandertalci – najstariji stanovnici benkovačkog kraja
ANICA MARINOVIĆ / datum: 6. 12. 2013. 08:11

           U sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost Kasni misterijen na istočnom Jadranu - temelj za razumijevanje identiteta kasnih neandertalaca i njihovog nestanka, povodom obilježavanja Dana Arheološkog muzeja Zadar i Dana grada Zadra, za učenike petih razreda, održana je radionica (22.11.2013.) u školskoj knjižnici.

        


[OPŠIRNIJE]



Predavanje: Domovinski rat
ANICA MARINOVIĆ / datum: 27. 5. 2013. 12:24

Karla Tepša,7.c  i Natali Joković, 7.c

Predavanje: Domovinski rat


[OPŠIRNIJE]




[OPŠIRNIJE]



SMOTRA TRADICIJSKE BAŠTINE U OŠ BENKOVAC
ANICA MARINOVIĆ / datum: 7. 5. 2013. 07:49

Natali Joković, 7.c - SMOTRA


[OPŠIRNIJE]



Reci NE!
ANICA MARINOVIĆ / datum: 3. 4. 2013. 11:16

 Reci NE iskorištavanju djece!

U sklopu dodatne nastave iz povijesti te pod mentorstvom profesorice povijesti Željke Šimunić učenici 7.c razreda ( Natali Joković, Marijo Joković, Ante Ušljebrka i Karla Tepša) izradili su plakat na temu „Reci ne iskorištavanju djece“. Izradom plakata željeli su potaknuti učenike da uvide kako se iskorištavaju djeca diljem svijeta. Učenica Natali Joković napisala je članak „Znamo li koliko smo zapravo sretni?“, Marijo Joković učenik 7.c napisao je pjesmu „Djeca robovskog rada“.


[OPŠIRNIJE]



USKRS
ANICA MARINOVIĆ / datum: 20. 3. 2013. 10:50

Uskrs je najveći i najvažniji kršćanski blagdan kojim se slavi uskrsnuće Isusa Krista. Blagdan je svjetlosti, mira, nade, ljubavi i života.

Dan na koji se slavi blagdan Uskrsnuća računa se 40 dana od Pepelnice, a vrijeme koje prolazi se naziva Korizmom. Korizma je u zapadnom kršćanstvu zapravo priprema za Uskrs molitvom, postom, slušanjem i čitanjem Božje riječi te dobrim djelima.

Plakat izradile učenice 8.b.: Ivana Marić, Antonia Brzoja, Nikolina Zrilić

 

 


[OPŠIRNIJE]



Međunarodni dan materinskog jezika
ANICA MARINOVIĆ / datum: 25. 2. 2013. 09:58

Radionica: Dan materinskog jezika 

Svjestan njegove važnosti, UNESCO je 1999. godine donio odluku da će se svake godine 21. veljače obilježavati Međunarodni dan materinskog jezika.

 Tom prigodom 19. veljače 2013. učenici 5.b razreda imali su radionicu u školskoj knjižnici. Naša knjižničarka ispričala je nešto o tom danu te razlozima njegova obilježavanja. Učenici su potom poslušali nekoliko pjesama bivše učenice naše škole, Lucije Justić, iz njezine zbirke pjesama Ja san dite kamena


[OPŠIRNIJE]



LUTKARSKA PREDSTAVA "VELIKO PUTOVANJE MALOGA PUŽA"
ANICA MARINOVIĆ / datum: 13. 2. 2013. 12:23

 

PRODUKCIJA Z - KAZALIŠTE ZEBRA uprizorila nam je lutkarsku predstavu Veliko putovanje maloga puža

 

     Dana 11. veljače 2013. godine, s početkom u 11:30 h, u našoj je školi, za sve učenike nižih razreda, održana lutkarska predstava Veliko putovanje maloga puža.

    


[OPŠIRNIJE]



Kazališni studio-"All the World's a Stage"
ANICA MARINOVIĆ / datum: 4. 12. 2012. 11:57

 

U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac u organizaciji Osnovne škole Benkovac i Gradske knjižnice Benkovac gostovao je Kazališni studio iz Dubrovnika s ciljem približavanja Williama Shakespeara, njegovog kazališta i vremena u kojem je živio učenicima sedmih i osmih razreda.

 


[OPŠIRNIJE]



Školski novinari razgovarali su sa Brankom Primorac
ANICA MARINOVIĆ / datum: 4. 12. 2012. 08:04

 

Susret s Brankom Primorac

        U petak 6.11.2012. u Gradskoj knjižnici Benkovac po drugi put nas je posjetila književnica Branka Primorac, autorica lektirnih naslova Maturalac i Ljubavne zgode mačka Joje . Nekoliko sati provedeno s njom bilo je jako zanimljivo i poučno. Opisala nam je svoje knjige, rekla ponešto o svome životu i uvela nas u svijet novinarstva podijelivši još i nekoliko  korisnih savjeta za mlade novinare. 


[OPŠIRNIJE]



RSS


Novinarski kutak

ŠKOLSKI NOVINARI

Valentinovo

14. veljače – Valentinovo ili Dan zaljubljenih

Početak obilježavanja današnjeg Valentinova potječe daleko u povijest u vrijeme staroga Rima 

                                  kad je kršćanstvo bila mlada religija, a na vlasti je bio car Klaudije II.

     Car je zabranio ženidbu i zaruke vojnicima kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće umjesto odlaska u rat.

         U to doba živio je i svećenik Valentin. 

         Svećenstvo je moralo poštovati odluku, no Valentin je ipak ostao pri svojim životnim ciljevima i potajno vjenčavao one vojnike koji su to htjeli.

         Careva ruka ga je naravno sustigla, strpavši ga u tamnicu. Na dan 14. veljače Valentinu su po carevoj kazni odrubili glavu.

        Nedugo nakon smrti, narod je Valentina proglasio svecem koji je tako postao simbolom i zaštitnikom zaljubljenih. 

 

Zanimljivosti:

  Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Charles Orleanski. Namijenio ju je svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj.

 Simbol je Valentinova i Kupid, starorimski bog ljubavi. Često se prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi.

 Svake se godine za Valentinovo pošalje oko bilijun čestitaka, a nešto više pošalje se jedino za Božić.

  Valentinovo je, uz Majčin dan, dan i kada se kupuje najviše cvijeća. Svake godine djevojke i žene širom svijeta na Valentinovo zajedno dobiju oko 50 milijuna ruža.

U Zagrebačkoj crkvi svetog Franje na Kaptolu postoji oltar svetog Valentina.

 

 

Treba voljeti cijelu godinu, a ne samo jedan dan!

 

 

Priloženi radovi novinarske skupine:

 

 

        

 

preskoči na navigaciju